Sparanghel

Preferata mea. aceasta leguma adusa (si ea) de pe noul continent, era presupusa a avea puteri afrodisiace (si uite asa isi prindeau nevestele sotii infideli, care balotau sparanghel, uitand de mirosul puternic pe care il da urinei); treaba cu afrodisiacul nu e dovedita, dar este un diuretic incontestabil. In afara de asta, gustul este (dupa parerea mea) divin. Cum nesimtitii care intre granitele noastre se numesc comercianti il aduc la un pret de dumping, nu m-am indurat decat arareori sa cumpar si l-am pregatit in combinatii oarecum clasice.

Un buchetel de cateva sute de grame din leguma mea preferata costa peste 20 de lei in anul de gratie 2008.

diapozitiv1104

Asadar acestea putinele metode in care l-am facut (cu exceptia celui mai simplu, tras la tigaie cu ulei de masline si putin otet balsamic).

Clatite cu sparanghel, sunca si cascaval

Am pregatit clatite, putin picante, pe fiecare am pus putina crema de branza, o felie de sunca, putin cascaval si sparanghelul calit usor (numai varfurile, coditele curatate le-am folosit la altceva).

diapozitiv287

Am rulat clatitele, le-am pus intr-un vas si le-am acoperit cu smantana si cascaval, apoi le-am gratinat.

diapozitiv372

Rezultatul final:

diapozitiv460

Sparanghel cu ou

Combinatie clasica, in acest caz am facut-o din coditele scapate de partea lemnoasa, trase usor la tigaie si unite cu un ou ochi. Simplu de tot.

diapozitiv552

Cocktail de sparanghel cu sunca si smantana

Am tras la tigaie bucatele de sparanghel cu fasiute de sunca, am adaugat smantana si parmezan si am pus piper din belsug.

diapozitiv641

E mai bun caldut, nici prea fierbinte, nici rece – rece.

diapozitiv734

Din coditele fierte si pasate cu smantana si galbenus de ou am facut supa-crema, cu crutoane picante pe deasupra.

diapozitiv831

Sparanghel cu ou fiert in apa

O alta varianta a clasicului sparanghel cu ou. Am calit in unt varfurile plantei …

diapozitiv921

… am pregatit un sos alb in care am pus parmezan, am fiert oua in apa (zise romanesti) si pe cate un buchetel de sparanghel am pus sos alb, ou, putin otet balsamic si am presarat ardei iute uscat.

diapozitiv1018

Sparanghel gratinat cu sos alb

Am pregatit un sos alb mai gros in care am topit parmezan (merge si branza expirata cu mucegaiuri nobile, dar nu prea multa), l-am pus in forma, am asezat varfuri de sparanghel calite deasupra si am presarat parmezan ras. Apoi am dat la cuptor.

diapozitiv1122

Risotto cu sparanghel

Am procedat ca tehnologie ca la orice risotto, am calit usor orezul (arborio) cu bucatele de sparanghel si ceapa verde, am pus cate un polonic de supa calda (de la coditele fierte ale sparanghelului) si la final am adaugat sare, piper, parmezan si unt.

diapozitiv1216

Acesta este:

diapozitiv1314

Nu stiu daca va ajunge vreodata sparanghelul la pretul la care este pe piata vecinilor nostri din vest, mai vechi detinatori ai ietichetei mUE, unde, in sezon, este 1-2 euro jumatatea de kilogram, ceea ce mi se pare incorect, dar ca sa inchei cu speranta in suflet si-n tingire, imi doresc ca acest subiect sa nu se incheie aici.

5 gânduri despre &8222;Sparanghel&8221;

  1. Scuze – revin la un postaj anterior : vorbeste cu administratorul blogului sa-l faca mai usor de uzitat: nu vreau sa ma duca pe prima pagina;poate vreau pe a 7-a… se poate.Cu link-uri, cu alea-alea (softistii stiu…) PLEASEEE….FAN DANA1

  2. Doar un mic amanunt as vrea sa adaug (daca imi permiteti) ,sparanghelul trebuie neaparat curatat cu aparatul de curatat cartofi,altfel sunt „atosi„.
    Am si eu o reteta:
    – sparanghel
    – parmezan ras
    – putin ulei (daca aveti,cel de simburi de struguri este ffff bun)
    – folie de AL
    Se pun firele de sparanghel pe folia de AL,se stropesc cu ulei si se presara parmezan ras din abundenta.Se inchide folia ca un plic (ermetic inchisa) si se dau la cuptorul bine incins pentru 20-30 min.
    Pofta buna!

  3. Da, partea lemnoasa (apare in reteta cu ou) am curatat-o, am folosit separat partea dinspre varf, nelemnoasa, nu trebuie curatat de sus pana jos :). Am vazut reteta de mai sus la o emisiune culinara, am uitat care si pe ce post, ii zicea ceva gen „sparanghel la ac” sau „cu ac” si il punea in folie de copt (nu de aluminiu, din cea cerata) si prindea folia cu o agrafa de birou (ac), in rest la fel. Rau nu poate fi.

  4. Va multumesc pentru raspuns.Din pacate nu am posibilitatea de a urmari emisiunile tv din tara,dar profit din plin aproape zilnic sa-mi „spal”ochii cu pozele f reusite si retetele si mai si pe care le prezentati.Felicitari!

  5. Merci si io de vizita, nici eu nu le urmaresc neaparat, asta mi s-a intiparit in minte pentru ca era la un local de fitze nu mai stiu de unde si era garnitura la raci, cred ca pe undeva prin Germania sa fi fost, chiar nu stiu cum am nimerit peste.

    Din pacate in ultima vreme sparanghelul e atat scump cat si de proasta calitate, batran, partea lemnoasa mare, nu am mai avut ocazia sa iau.

    Multumesc de aprecieri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s