Placinta salajeana

E na, bine, dobrogeana, ca aia s-a vrut, dar amestecul de branzeturi e diferit si mai are un clenci.

Inainte de a va prezenta mareata reteta, deloc complicata si foarte buna, cateva chestiuni.

V-ati prins ca ma dau pe blogosfera si, cum nu mai exista nici Urzica, nici Perpetuum Comic, imi permit sa ma amuz de anumite chestiuni gasite pe ici pe colo, in tara sau peste hotare.

Ieri am citit o fraza superba, pe un blog extrem de cunoscut si laudat al unei bucatarese de exceptie care ne da la final un sfat nemaipomenit, citez: „Nu amestecam niciodata sarmalele cu lingura pentru ca s-ar putea desface.”

Un sfat la fel de util unei gospodine ca un curs de onestitate si sinceritate pentru politicieni.

In viata mea nu mi-a trecut prin cap, nici macar in copilarie, sa amestec in sarmale cu lingura. Dar se pare ca se poate. Asadar la reteta ce urmeaza mare atentie la lingura.

Am folosit foi de placinta de la Bella (chiar au nimerit-o cu reclama aia, a sosit vremea placintelor), branza (amestec de cas, burduf, telemea, puneti ce aveti chef ca merge), iaurt si oua. Si, clenci, ceapa.

Ca o paranteza, m-am uitat pe iaurtul Cedra sa vad cate bivolite sunt la o oaie (sau invers). Nu scrie absolut nimic despre ce contine respectivul iaurt. E prima oara cand vad asa ceva, oare e legal?

Sa revenim la placintele noastre. Cred ca e clar cam cum sta treaba, se amesteca branza cu oua si, daca vreti, putin iaurt, apoi se pune pe foi de placinta unse si se ruleaza. Foile. Alea umplute. Am ramas cu foi si spatiu asa ca un sul il facui cu cascaval ras.

Ce vedeti la capatul sagetii nu e musca, nici insecte din alea care necesita control nujdecare de la teleshop. E un fir de marar. Ca am luat la superoferta la inchisul pietei, cinci legaturi la un leu, am tocat si congelat.

Ei bun, in tava unsa se rasucesc trabucurile de foi umplute si separat, peste ce a ramas in castronul cu amestecul pentru placinta, se bat oua cu iaurt (eu am pus si putin lapte ca era prea tzapan iaurtul).

Nu cumva sa amestecati cu lingura in placinta.

Schepsisul este urmatorul: puneti niste ceapa taiata fasii pe deasupra, ii da doar un iz mai altfel si e nemaipomenita.

Inainte (deci nu amestecati cu lingura in placinta, repet).

Si dupa. Nu e arsa, chiar am supravegheat-o ca mirosea de numa’. Am vrut sa o las sa se rumeneasca zdravan ca sa se faca si ceapa crocanta.

Si fata – verso pentru carcotasi. Cred ca e bine ca am urmat sfatul si nu am amestecat cu lingura, a ramas intreaga.

Sectiune am doar la coltul taiat fierbinte pentru premianti.

Oricum stiti toti cum arata o placinta dobrogeana, eu i-am mai pus niste ceapa in varf si am facut-o salajeana ca se poarta. V-as recomanda si ceva de baut dar nu ma pricep, la din astea intrebati la Costachel, eu am folosit ca antigel niste bere si sprit.

Ieri am fost cu seful in magazin sa isi cumpere ceva si am trecut pe la Sushimania sa imi iau una, alta, ramasesem fara sos de peste, de soia. Am gasit ceva misto (fireste ca am luat si o tavita de sushi, odata la cateva luni imi fac gaura in buget). Taitei pentru Udon (amu’ trebuie sa gasesc si o reteta buna) si pappadums cu chimen, preturi rezon, cam 5 lei produsul. Asa ca azi scot de la naftalina cartea cu retete indiene.

Si info sacosarit si papornitarit, la Auchan au iara kalamata maruntele si foarte gustoase, nu mai stiu pretul, cel normal. Insa merita.

Asadar hard roc aleluia, nu amestecati cu lingura in sarmale si o melodie de care mi-am brusc aminte ieri seara citind diverse chestiuni pe diverse site-uri (nu au varianta mai buna sau nu am gasit eu).

50 de gânduri despre &8222;Placinta salajeana&8221;

  1. 1. da, avui doua fasiute ratacite si nu ma gandeam ca azi o sa folosesc, dar nu se pune, da?

    2. nu stiu, nu-s din localitate, intreaba specialistii ca nu am habar daca se amesteca in musaca si daca da, cand. in sarmale am invatat, nu amestec cu lingura. nu stiu daca am voie cu polonicul sau cu mana, vorba lui jiji.

  2. Deci in concluzie se amesteca sau nu cu lingura ? :))
    Am vazut si eu postul de care zici – probabil unii ocameni chiar amesteca sarmalele cu lingura! Arata grozav placinta ta – placintele sunt cea mai mare slabiciune a mea!

  3. Haide mai, pe cine ai auzit in viata vietilor tale sa invarta cu lingura in sarmale. Hai ca nici de zgaltait nu am auzit dar sa zicem ca nu e bai sa o zgaltai daca n-ai ce face.

    Poate vreun copil care vrea sa isi ajute parintii sa faca asa ceva la varsta la care oricum nu stie sa citeasca 🙂

    Bune placintele, mai am cateva foi ramase, o sa fac, nu stiu cand, cu umplutura de carne si acelasi model, precis iese bine. Si cu ciuperci cred ca ies ca lumea.

  4. eu pana de curand am refuzat sa cred ca exista femei ingalate, care isi dau cu stangul in dreptul si care, de exemplu, ar putea vari lingura in sarmale si s-ar mira pe urma ca au iesit un fel de budinca. tot asa am crezut ca nu exista, ca sunt trucate pozele alea de masini conduse de femei, masini care ar face orice pubela de gunoi invidioasa. nu mai cred asta, ca tocmai am calatorit cu una. eu in spate, alturi de gunoi :|. cred in schimb acum ca sunt atatia prosti pe lume si atatea femei tampe si imputite, carora nu le da pur si simplu prin cap nici cea mai simpla operatiune de curatenie, ce sa mai zic gatit, incat ma ia cu sperieti. dar sa revenim la partea frumoasa: vreau placintaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D!

  5. deci am pus bine sageata aia sa nu crezi ca ti-am facut placinta cu muste :))

    am si eu o sticla mica sub scaun, de apa, de cand mi s-a bulit coloana mi-e frica sa ma aplec sa o iau si mereu uit sa ii zic omului sa intinda cangea dupa ea. de cate ori plec cu masina o vad si imi trag o plama peste frunce.

    dar ca poate cinva, in afara de un copil mic binevoitor, cum am fost toti, sa amestece in sarmale, eu tot nu pot sa cred.

    nu te enerva, ia o palinka de bihor.

  6. vrei sa te ingretosez? si eu credeam ca toata lumea stie ca daca gatesti ceva nu e fromos si nici igienic sa gusti de sare tot cu lingura pe care ai lins-o anterior si pe care acum o balacesti cu nonsalanta in zama, ca poate unii e mai sensibili de scarba si de ficat (io adica, vomit una-doua daca vad d-astea) :D. imi place insa despre tine ca inca mai crezi in fromosetea spiritului uman si abilitatile de bucatarie ale unuia si altuia :D. d-asta si vin pe la tine – printre altele 😉 (altele fiind placinte, verrine, diverse chestii chinezesti… maruntisuri 😀 )

  7. ps: multam de palinka, foloseste 😀 ca sa-mi ia greata, ptiu, de ce mi-oi fi adus eu aminte de prostiile alea acum :D?! brrrrrrrrr!

  8. eu nu-s asa senzibila, ca dovada, manc in carciumi de cartier. dar sunt chestii care nu se pun public pentru ca oamenii sunt diferiti.

    ca sa nu imi spui ca daca mai faci una alta nu mai stropesti sau nu mai faci mizerie. dar asta nu inseamna ca trebuie puse publice musai pozele nasoale.

    eu le mai pun tocmai la misto, misto la adresa unor poze tip farmacie (care nu imi displac dar sunt ireale cateodata).

    de crezut cred multe pana la proba contrarie dupa care imi aduc aminte de melodii ca cea de mai sus.

    hai sa iti zic (am palinka la picior): am uns foile nu cu ulei, nu cu unt, cu untura. de porc. topita. si cand le-am uns am stropit peretii, tricoul, tot. parerea mea e ca de aia s-a inventat detergentul ca sa curete calamitatile noastre 😀

    daca te-am scarbit palinka e rece si am pus si paharelul la congelator, asa sa stii.

    si azi musai fac mancare indiana (iar e gri plumb afara, poze naspa sigur) asta apropos de ingalati. or fi, dar mancarea ii bunaaaaaaa.

    a, sa nu te duci in tailanda 😀

  9. haha, pai io n-am nimic cu untura (stii ca folosesc) si nici cu stropitul peretilor si tricourilor :D. problema mea e daca nu se curata pe urma si ramane acolo ca sa faca mucegai (si nu ma refer acu’la cazu’tau de fata, ci, metaforic, in general, la muieri de baga gunoiu’sub pres) :D. cred ca sunt socata dupa calatoria cu mam’zela respectiva si masinuta ei si comportamentele ei la aragaz :|. sper sa imi revin. mai da niste palinca. si cu Tailanda nu-i pericol, ca n-am bani de excursie :D. si pana ii fac, imi trece si de greata. hai noroc :D!

  10. mi-ai amintit de doua comportamente diferite, nu detaliez cine sunt personajele si nu conteaza, ambele personaje, le zicem 1 si 2 gusta mancarea.

    1. gusta de obicei punand separat intr-un castronel de inox ca sa se raceasca sa simta ce e acolo sau, daca ia cu lingura o clateste pe urma si o lasa pe chiuveta;

    2. gusta din mancare (nu am sila de din astea, am zis) dar pe urma linge si suge (da, porno) lingura pe toate fetele si pe urma o baga inapoi in mancare.

    nu am fitze, dar la episodul 2 am o retinere destul de mare. si 1 si 2 sunt persoane care gusta mancarea.

    hai ia o palinka, si asta trece si 2 e departe de granita orasului meu 😀

  11. din pacate pentru meseni, personaja mea e leita nr. 2 :D. trebuia sa ma exprim si io mai plastic, da’ iata ca m-ai ajutat: exact asa face! dar noi sa fim sanatosi, ce bine e sa ai prieteni care te inteleg, ba, mai mult, au si palinka si te consoleaza ca atare 😀

  12. Haaaaaaa! Te-am prins! Am si eu tava din aia 🙂 Si foi de placinta din alea 🙂 Bag si eu de placinta in viitorul apropiat, probabil ca sambata 🙂

  13. Cum , Voi nu amestecati Sarmalele cu Lingura ??
    Pot sä vä spun de acuma cä sinteti asa de Out de numai :-)))))
    Eu ca si Political Corectnes Man iau pe lingä Lingurä si o Furculitä pentru invirtit. Sie extra ca sä pot bine invirti , am cumpärat o Oalä de 100 de Litri ca sä am loc sä invirt alea 30 de Sarmale cind le fac….
    Pinä nu am stiut Treaba asta le-am läsat asa neinvirtite ca Omul prost si le-am fiert pe foc micut..da sint fexibel nu :-))))
    Eu nu cunosc nici Pläcinta Dobrogeanä si nici aia Säläjeanä. Care-i Diferenta ???

  14. gourmand, re-wilkomen. apai aia salajeana e ca aia dobrogeana (reteta de mai sus) numai ca e facuta in salajean si i-am pus si nite ceapa motz ca imi place ceapa fripta.

    stai ca am invatat un cuvant de la zazuza azi, deci placintele se potrivesc cu bere dar si cu Sommersprizer.

    Asa, ca tot zic ca imi fac un dictionar cu cuvinte misto din germana, limba pe care o stiu la fel de bine ca pe chineza, ca idee, dar asa fain suna lecker, sommersprizer si mai sunt.

    Cris, asteptam cu incredere 🙂

  15. Astazi am in plan coastele alea superbe picante daaaar am si un pachet cu foi de placinta in frigi deci, se executa si astea mintenas!
    Iar de „scarba” … m-am amuzat copios… ce spuneti de postarea pozelor pe un alt site culinar cu pisica lingand lingura de frisca si de cainele care ajuta la spalatul vaselor lingand castronul… a? Am zis ca moooor! De altfel „gospodine” cu „greutate”… brrr!

  16. Cris, pe bune? hahahaha, uite vezi, din nou nu sunt la moda, ia sa aduc si eu gradina zoologica in bucatarie sa ma ajute 😀

  17. Si mie imi mai baga papagalul ghearele in ciorba, odata a cazut in ceaunul de ulei saracu’, oricat l-am spalat pana nu a naparlit tot unsuros ca o baragladina era.

    Plus ca mi-am petrecut copilaria la grajduri, mancam covrigi cu balega sub unghii, na belea.

    De aia nu sunt foarte sensibila, insa sunt chestiuni care imi intrec si mie limitele, oricat as fi copilarit la coada vacii (erau si vaci in grajdul cailor la un moment dat) daca se lipeste lingura de om cand vrea sa o lase din mana, de la jeg, apai am si eu o problema.
    (da, am vazut cazuri, da, cu poze puse pe net, nu, nu dau linkuri)

    Plus ca poti alege sa nu deranjezi o-internautii cu anumite imagini, cum ar fi sa punem langa retete fiecare par gasit pe jos sau fiecare musca ce mai intra pe geam. Naiba se mai uita la retete.

    E faina realitatea dar autorii, chiar si de romane autobiografice, aleg nitica perdea, ca traim totusi intr-o societate. (bine, nu ma refer la Miller aici 😀 )

    zazu, ma uit amu.

  18. Zazuza, pe bune!
    Si eu am copilarit pe langa animale dar pe cuvant daca mi-as fi pus cainele sa-mi spele farfuria… Am io o problema cu limba cainelui sau a pisicii (ajunge prin alta parte de ficare data cand simte animalu nevoia).
    Si am fost copilu ala care ii cadea de ficare data felia cu unt exact cum trebuie :)… suflam si gata! era ca noua
    Acu noi sa fim sanatosi si sa mancam cat mai multe placinte 🙂

  19. Cunosc si eu oameni care lasa cainele sa le spele farfuria, amu depinde de fiecare, teoretic, bine spalata dupa aia cu detergent, nu ar trebui sa fie ceva naspa. Practic, eu nu am lasat niciodata cainele sa imi toaleteze farfuria.

    E si chestie de pitici, asta clar. Ca si oamenii mai pun gura te miri unde 😉 si tot ii pupi, na.

    Personal nu gasesc vreun motiv pentru care as lasa un caine sa spele farfuria mea. Dar nu ii judec pe altii. Insa is de acord cu zazu la postul ala in care s-a enervat, cu jegul excesiv, aia e alta mancare de peste.

    Bai si imi mai amintisem ceva dar atata am balarit subiectul ca nu mai stiu ce. Lasa ca reteta din seara asta o sa fie de nefacut, asa ca poate imi amintesc 😀

    Aaaa, da, am ras odata cu lacrimi de un var care manca exact o bucata de placinta cand papagalul a trecut in zbor si s-a gainatat fix pe imbucatura. Eu nu i-am zis, el nu si-a dat seama :)))

    E misto cand esti copil, mai mult razi decat te zburlesi, zic si eu. Si la placinte inainte, asa e.

  20. Pfuaaa, m-ai dat gata cu „gura unor oameni” 🙂 dar la faza cu placinta, mai sa cad de pe scaun de ras 🙂 🙂

  21. Cata reclama ati facut sarmalelor invartite cu lingura … mai ca-mi vine sa intreb unde se gasesc. Ca tot nu gatesc mare lucru zilele astea (astept sa ma desfasor in noua bucatarie), pot sa caut si singura. :))

  22. Relelor, azi nu am apucat sa ma dau pe net si iaca nu avem nici un misto de facut la reteta urmatoare.

  23. Deci să nu amestecăm cu linguroiu-n sarmale? De aia îmi ieșeau mie sarmalele în formă de tăiței cu varză. În rest, plăcinte mai aveț’? Aș vrea și io.Dacă nu, așteptăm felul următor.

  24. Am vazut, si nu, nu e pe gustul celor din provincie obișnuiti cu finetzea porcului:d

    Si daca tot ai ridicat la fileu problema lingurii in sarmale, ai fi putut specifica si de perimetrul cercului unei cucoane poliglote cu nota macsima la tuate celea.

  25. Ce te mira chestia cu amestecatul lingurii in sarmale? Pe mine m-a intrebat serios CINEVA, nu spui cine, cum fac eu salata. Salata cu salata verde sau care, intreb si eu? Ea: oricare. Da-mi un „ecsemplu”. Si… i-am dat, dar tot eu m-am simtit penibil. Mishto (se poarta dom’le, ce eu nu pot fi Iri la feminin?) chestia cu ceapa la placinta asta sarata. Eu am facut, dar cu ceva marar in branza, si simteam ca i-ar mai fi trebuit ceva. Neaparat testam. Chestia cu gustatul si linsul lingurii sau degetului o fac, dar doar in farfuria mea, nu in oala comuna! Pe cuvant de „pioner”!!!!!!

  26. 😀 Si eu am citit o intrebare tot de la CINEVA. Cum se face supa (ciorba) de cartofi. Pusca lui Terente. Cu cartofi si in rest cam ca oricare.

    E buna rau cu marar, placinta zic, dar nu l-am vazut pana la poza cu sageata. Zic mai ce sa fie acolo si pac, era mararul tocat, gata de congelat.

    Nu am probleme cu gustatul si mancatul la comun, am probleme cu sunete si imagini neplacute ochiului. Si degust separat ca sa se raceasca, daca ma frig cu ce e in oala (sau in viata) nu mai inteleg nimic.

    E misto cu ceapa deasupra, Iri sau ba, cearca odata la orice placinta sau pateu cu branza sarata. Urmatoarea o fac cu marar. Pentru ca am.

  27. Si acuma pe naiba aicia. Incä tot nu s-a clarificat cum trebuie sä invirt corect Sarmalele cu Lingura:-))))))
    Am simulta o sutä si cinspemii de Variante si incä tot nu stiu:-)))))
    cum se face acuma Bucätäreste corect :-)))))

  28. Ai uitat sa precizezi ca placinta nu trebuie taiata cu flexul!

    Legat de gustatul mancarii, eu am doua standarde: cand gatesc doar pentru mine si partenera, nu imi fac probleme, gust si refolosesc lingura fara sa o spal (asta daca nu sunt racit :p )
    Daca gatesc pentru alte persoane spal lingura dupa fiecare testare.

  29. PS: repulsia fatza de refolosirea unor vase din care au mancat animalele eu as atribui-o unor traditii ancestrale 🙂
    Serios vorbind, la bunicii mei la tzara exista notiunea de vas „spurcat”: un vas din care fie a mancat/baut un animal, fie a fost folosit pentru a se spala oamenii in el (asta in cazul ligheanelor/copailor ce puteau fi folosite si pentru aluat). Un vas odata spurcat nu mai putea fi folosit pentru gatit.
    Cred ca avem cumva in subconstientul colectiv intiparita conditionarea asta.

  30. Lasa Gourmand ca o sa fac ceva de mancare la care voi folosi surubelnita. E noua, sigilata.

    Loki, aia cu spurcatul e legata si de credinta, exista religii (nu intram pe teritoriul asta, nu nominalizez, e totusi blog cat de cat culinar, nu am chef de filozofii) in care nu se gateste in post la vasele in care s-a gatit de dulce. Sau la care nu se pune carnea in contact cu vase sau ustensile care au fost in contact cu laptele. (cica sa nu inoate vitelul in laptele mamei lui, cam asa ceva).

    Deci e si ce zici tu.

    Caci teoretic detergentul ar trebui detergentul sa distruga toti microbii. Practic tot nu vad de ce sa dau cainelui farfuria mea, unu la mana, o curat eu destul de bine, doi la mana ce, eu mananc din farfuria lui?

  31. asta cu animalele ce mananca din farfuria ta nu o suport nici eu. In conditiile in care matza mea ma linge pe fatza toata ziua… dar totul are o limita.

  32. deci nimeni nu ma lamureste daca pot sa amestec in musaca, sau nu?!!!?

    @loki eu am patru care ma spala pe fata si uneori imi fura mancarea din tigaie, trebuie sa fii foarte pe faza sa nu te pacaleasca, sunt animale de prada, fura de ambitzie!

  33. Si iaca ca a trecut si sambata aia in care am zis ca fac placinta. si am facut-o:)
    Pozne cu dovada:
    A mea e mai nebronzata, ca ne bateau lingurarii cu pumnii in stomac 🙂 si i-am facut niscaiva modificari vizavi de condimentare. Mai multe detalii dau pe blogul meu, la o vreme 🙂 Stay tuned 🙂

Lasă un comentariu